Blogi

Voiko yritys olla vastuullinen koskaan, jos liikeideassa on puutteita?

Osallistuin webinaariin, jossa käytiin läpi yritysvastuullisuutta. Webinaarin vetäjä nosti esille vastuullisesta toiminasta ison mobiilipeliyhtiön, joka osoittaa vastuullisuuttaan maksamalla veronsa Suomeen ja tästä avoimesti viestimällä. Tämä osoittaa hallinollista ja sosiaalista vastuullisuutta.

Näin lasten isänä minulle peliyhtiöiden liikeidea näyttäsi perustuvan mahdollisimman addiktoivan pelin kehittämiseen ja tätä kautta ihmisten, lähinnä lasten, ajan, huomion ja viikkorahojen haalimiseen. Mitään positiivisia vaikutuksia en ole jälkikasvussa havainnut pelien pelaamisella saavutettavan. Uskoisin näin olevan myös yhteiskunnallisella tasolla, kun hypätään pois omasta perhekuplastani.

Voiko yrityksen toiminta olla vastuullista, jos liikeidea ei sitä ole? Kuinka paljon paukkuja pistetään liikeidean vastuullisuuden arviointiin vai meneekö fokus operatiivisen toiminnan vastuullisuuteen? Kaikki on kunnossa, kun tuetaan puiden istuttamista aavikolle. Minusta toiminta ei voi olla vastuullista, jos liikeidea ei kestä kriittistä arviointia, vaikka operatiivinen toiminta sitä olisikin.

Vastuullinen liikeidea

Millainen liikeidea on vastuullinen, onkin sitten haastava kysymys. Paljon helpommin tulee mieleen esimerkkejä selkäesti kestämättömistä liikeideoista. Mikäli liikeidea perustuu johonkin ihmisten perustarpeen täyttämiseen, parantaa resurssien käyttöä, säästää luonnon varoja ja huomio sosiaaliset näkökulmat ja on hallinnollisesti toteutettavissa lainsäädännön mukaisesti, ollaan jo lähellä vastuullista liikeideaa.

Ja sitten katse peiliin. Piti pysähtyä tuumaamaan, kuinka hyvin ne yhtiöt, joissa olemme mukana, täyttävät liikeidean osalta vastuullisuuden vaatimukset. Tämä ”portfolion” läpikäynti antoi kumminkin synnin päästön näiltä osin. Huh. Yhtiössä perusta on kunnossa liikeidean ollessa vastuullinen. Kehittävää onkin sitten operatiivisella puolelle myös vastuullisuuden olennaisten näkökulmien osalta, mutta näihin on keinot olemassa.

Faktaa Ceriffistä

Ceriffi Oy on ohjelmisto- ja asiantuntijayritys. Autamme asiakkaitamme vastuullisessa toiminnan kehittämisessä.

Tuomme pian markkinoille uuden palvelun ja ohjelmistotuotteen, jonka avulla organisaatiot ja niiden sidosryhmät voivat hoitaa vastuullisuusraportoinnin vaikuttavasti.

Ceriffi Oy – All rights reserved 2024 | Tietosuojaseloste | Powered by Bautomo