18.1.2018 klo 20:40

Voittavan joukkueen valmentaminen

Mahtiseura häviää pelejä pelien perään. Seura kyntää tappiosta tappioon. Fiilis on huono. Jotain pitää tehdä, muutosta tarvitaan. Katsojat kaikkoavat stadionilta.

Kuvitelkaa tilanne, että futisjoukkueeseen tulee uusi ”tekninen asiantuntija” sparraamaan seuran johtoa ja valmennusta.

Asiantuntija on vastaus ongelmaan

Tämä tekninen asiantuntija on kauniin rusketuksen omaava ja vartalonsa hyvässä timmissä pitänyt entinen huippupelaaja. Hän astelee seuran toimistoon rennon varmoin askelin. Pyyhkäisee kämmenellään geelissä uitettua kiharaista tukkaansa. Hihat on kääritty demonstraatiomielessä jo valmiiksi työasentoon kyynärpäiden tasolle. Katse on kirkas, hymy rauhallinen.

Seura ja sen edustusjoukkue ovat siis ahdingossa. Peli ei kulje, pisteitä hävitään ja kannattajat huutelevat pilkkahuutoja katsomoiden lehtereiltä. Joukkue tekee helppoja virheitä illasta toiseen. Koko valmennustiimiä ei voi nyt vaihtaa. Osaaja tarvitaan kehiin.

Näinpä tekninen asiantuntija alkaa työnsä. Hän kutsuu johdon ja valmentajat paikalle. Käydään läpi nykytilanne. Tunnustetaan tosiasiat. Sen jälkeen alkaa työ.

Asiantuntija luo yhdessä johdon ja valmentajien kanssa pidemmän, useiden kuukausien suunnitelman. Suunnitelmaa täydennetään viikkokohtaisella ohjelmalla ja tavoitteilla. Jokainen tärkeä taktinen joukkueen harjoitus suunnitellaan gurun johdolla viimeistä piirtoa myöten. Johto ja valmentajat käyvät todella syvällisesti läpi pahimmat vastustajat ja heidän strategiansa.

Täydelliset dokumentit ja suunnitelmat

Kaikki edellä kerrottu dokumentoidaan upeasti kirjalliseen muotoon. Jokainen yksittäinen harjoitus, pelaajien liikkuminen ja murtavat syötöt maalintekotilanteisiin on malliharjoituksiin piirretty kaikkia detaljeja kunnioittaen.

Suunnitelma on laadittu. Johto ja valmentajat ovat tyytyväisiä teknisen asiantuntijan yksityiskohtaiseen työhön. Kuka tahansa voi tulla arvioimaan työn jälkeä. Kaikki on huomioitu. Tästä alkaa uusi aika. Nyt loppuu yhteispelin puute ja helpot virheet kentällä.

Työ on tehty. Asiantuntija on levollinen. Hän suuntaa ajatukset jo kohti uusia tilaisuuksia. Guru hyppää avoautoonsa, karauttaa autollaan kohti pankkia ja hyräilee letkeän bluesin tahtiin ...

Uusi aika vai paluu vanhaan

Päävalmentaja ja apuvalmentajat saapuvat harjoituskentälle.

Mitä nyt tapahtuu?

Valmentajat eivät kuitenkaan kerro pelaajille uusista suunnitelmista. Suunnitelmat ovat niin hienoja, ehkä niin laajojakin ja osin vaikeita, että he päättävät pitää kaiken tiedon itsellään. Parempi näin. Miksi vaivata noita tiukkapohkeisia juoksukoneita uusilla hämmentävillä ajatuksilla?

Pelaajat odottavat muutosta

Pelaajat ovat ihmeissään. He tietävät kyllä, että geelitukkainen guru on käynyt luomassa uudet strategiat ja suunnitelmat seuralle. Lehdetkin siitä kirjoittelivat.

Valmentajien ainoa viesti on, että pelaajien pitää tehdä työnsä paremmin. Virheitä ei saa enää peleissä tulla.

Kuulostaako hölmöltä?

Onnistuisiko urheilussa? Tuskin. Voisiko olla mahdollista yrityselämässä?

Tätähän pahimmillaan on ISO 9001 laatujärjestelmätyö.

Asiantuntija säveltää

Asiantuntija ”säveltää” dokumentaation valmiiksi.

Laaditaan hienot suunnitelmat ja dokumentit, mutta jätetään ne kertomatta ymmärrettävästi henkilöstölle, joka odottaa muutosta parempaan.

Ei henkilöstö odota mitään gurun kosketusta, vaan selkeitä uusia malleja tehdä oma työ paremmin ja tehokkaammin. Muutosta se odottaa.

Tee näin

Kouluta fiksusti omat porukat, jaa tietoa, ota ihmiset mukaan kehittämiseen ja anna heidän ideoida fiksumpia juttuja.

Kerro asioista ja uusista suunnitelmista, näytä suunta kohti uutta. Näin menemme kohti voitettuja pelejä. Pelikirja on yhteinen.

Ceriffin laukaukset kohti maalia

Ceriffi sparraa järkeä käyttäen yrityksen johtoa, laatii simppelit dokumentit, auttaa asioiden viestimisessä ymmärrettävästi henkilöstölle ja varmistaa, että koko porukka menee kohti uusia tavoitteita.

Voittoja kohti! Yhdessä.

Pankkiin mennessään asiakkaat hyräilevät letkeää biisiä …


Blogin kirjoittaja

Blogin kirjoittaja on laadun sekatyömies ja Ceriffi Oy:n toimitusjohtaja.

Sähköposti: mikko.kettunen@ceriffi.fi, puhelin: 045-164 5778.

Copyright (C) Mikko Kettunen 2018.