17.6.2016 klo 22:27

Vieraskynä: Kirjoittaja on Aalto yliopiston yrittäjyyden professori Arto Lahti.

Saksan kasvuyritysoppi (Differoi ja innovoi tai kuole) on nerokas

Kirjassani esitän Saksan kasvuyritysmallia EU:n keinoksi selviytyä globaalikilpailussa. Havaintoni nojaa kokemukseen. Vuosina 1970–71 toimin saksalaisen konsulttien assistenttina (Porin Puuvilla Oy), sen jälkeen oli vuorossa Friitala Oy ja Kone Oyj ja Teknologiateollisuus ry. Uskon perheyrityksen voimaan. Yhdysvaltojen yliopistot (mm. Harvard) dominoivat yritysteoriaa. Saksan kirjoittajista tunnetaan vain Joseph Schumpeter ja hänkin Harvardin kautta. Yhdysvallat on oppimestari monikansallisille yrityksille (noin 100.000) jotka hallitsevat 80 %:ia maailmankaupasta ja Saksa pk-yrityksille (liki 100 milj. yritystä globaalisti).

Kasvuihme ja perheyritykset

Saksan talousihme nojaa pieniin kaupunkeihin ja perheyrityksiin (Mittelstand), jotka vastaavat 25 %:ia viennistä ja tarjoavat 2/3 yrityssektorin työpaikoista. Saksassa on liki 400.000 kansainvälistynyttä yritystä, jotka ovat kovalla työllä ”uivat johtamisoppeihin nähden vastavirtaan” ja luovat menestystarinoita kaikilla toimialoilla. Saksan vahva alue on kone- ja laiteteollisuus. Asiakkaat ympäri maailmaa ovat valmiita maksamaan saksalaisesta koneesta korkean hinnan. Tämä perustuu siihen ajatukseen, että kun kone on tuotantokäytössä, seisokit tulevat kalliiksi. Näin saksalainen kone maksaa itsensä takaisin nopeammin kuin halpa ja epävarma kone. Tuoreessa kirjassani esitän tulkinnan, että Nokian tappio kilpailussa Applen kanssa selittyy differoinnin hämärtymisellä käytännön asiakassuhteissa ja silloin ”strategiasta tulee usein tragedia”.

Logistiikan voittaja

Saksa on multimodaalilogistiikan voittaja. EU:n Trans-European Transport Network (TEN-T) ohjelma lienee EU:n paras ohjelma mutta Suomessa se on jäänyt sivuun. Suomen liikennejärjestelmä tulisi saada kuntoon, koska muuten Suomi jää ulos Euraasian kauppavirroista. Saksan ja Suomen sähkön hinta on noin kaksinkertainen Yhdysvaltoihin ja Kiinaan nähden. Fraunhofer-tutkimukset osoittavat, että Saksan teollisuus kykenee selättämään energian. Energiakustannukset ovat koneissa 90 % elinkaarikustannuksista. Fraunhofer uskoo, että Saksa kykenee nostamaan koneiden energiatehokkuutta noin 50 %, mikä merkitsee hintakilpailuetua Saksan kone- ja laiteteollisuudelle ja kilpailuhaastetta muille EU-maille ja erityisesti Suomelle. Tarvitaan kiireesti investointeja energiatehokkaaseen teknologiaan ja siinä on Satakunnalla vahva rooli.

Saksan voima

Saksan voima on noin 100.000 tiedemiestä, jotka ovat maailman huippua ja jotka sitoutuvat Saksan monipuolisen yrityssektorin (4 milj. yritystä) tukemiseen. Euroopan vahvin tekninen tutkimuslaitos (Die Fraunhofer-Gesellschaft) toimii Saksassa ja työllistää yli 24.000 tutkijaa 66 yksikössä eri puolilla maata. Porin yliopistokeskus on Saksan malliin verrattavissa oleva moderni osaamiskeskus ja esimerkki muille maakunnille. Siksi meidän on syytä tukea verkostoyliopistoamme eri foorumeilla.

Professori Arto Lahti
Aalto yliopisto

Lähde: Hidden Champions kirja


Tutustu kirjoittajan julkaisuihin Documented.zone verkkopalvelussa

Lataa ilmaiseksi verkkojulkaisu. Arto Lahden luento Europe Hall, 30.3.2016, German Hidden Champions, The best economic theory in the world --> German Hidden Champions.